1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологични скулптури събират и акумулират слънчева енергия

Екологични скулптури събират и акумулират слънчева енергия

Програмата Sculpture 360 се реализира американския град Клиъруотър, щата Флорида

Иновативен проект се реализира в американския град Клиъруотър, щата Флорида. Дизайнерското студио Морисон, ръководена от Ди Ди Морисон, инсталира екологични скулптури, способни да събират и акумулират слънчева енергия, пише greentech.bg.

Програмата Sculpture 360 се реализира с подкрепата на местните власти. През деня, със своя светочувствителен покрив скулптурите акумулират енергия в батерии, а през нощта осветяват улиците.

Ефектът изглежда гарантиран, тъй като скулптурите освен естетическа, имат и екологична функция, пестейки електричество от градската мрежа. Слънчевите инсталации са малки по размер и не влияят негативно на архитектурата на града.

Скулптурите имат конструкция от рециклиран алуминий и жълти светещи панели. Много ентусиасти вече посещават града, за да се видят иновацията. Ако проектът се окаже успешен, скулптури-соларни лампи вероятно ще се появят и в други територии на САЩ. Подобни скулптури имат и възпитателно въздействие върху хората по отношение на възобновяемите енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.