1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството спешно преработва плана за разпределение на квотите СО2

Екоминистерството спешно преработва плана за разпределение на квотите СО2

МОСВ гарантира пълна прозрачност в процеса на разпределение на квотите за търговия с емисии

 

До края на септември Националният пран за разпределение на квотите за търговия с емисии за периода 2008 - 2012 г. трябва да бъде преработен, предложен за одобрение от Министерския съвет (МС) и след това представен на Европейската комисия (ЕК).

Това обявиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), след като по разпореждане на министър Нона Караджова беше възобновена работата на междуведомствената работна група за обсъждане на документа. Той беше приет от МС през март 2007 г., но беше остро критикуван от ЕК и върнат за преработка.

Едва след одобряването на плана от ЕК операторите на българските инсталации, попадащи в обхвата на европейската схема за търговия с емисии, ще могат да участват реално в нея. Поради това, че търговията с емисии на парникови газове създава стимули за бизнеса в страната, въпросът е от изключителна важност и е приоритетен за новия ръководен екип на МОСВ.

Нона Караджова и заместничката й Евдокия Манева вече са се срещнали по този повод с представители на бизнеса. До края на август всички заинтересовани министерства, както и браншовите организации на индустриалните сектори заедно с Конфедерацията на работодателите в България и Българската стопанска камара ще излъчат свои представители за участие в работната група.

МОСВ гарантира пълна прозрачност в процеса на разпределение на квотите за търговия с емисии. Предстои на интернет страницата на министерството да бъде публикувана цялата информация, свързана с този процес – забележките на ЕК, критериите за разпределение и цялата методология за участие. В срок до 10 септември 2009 г. ще бъде изработен проект на преработения план, след което той ще бъде публикуван на интернет страницата на министерството, за да се събират коментари по него./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.