1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екосдружения: Има апетити за застрояването на дюните между Несебър и Слънчев бряг

Екосдружения: Има апетити за застрояването на дюните между Несебър и Слънчев бряг

Сигналът е за инвестиционни интереси в защитената местност "Бабата"

Граждански екосдружения алармираха, че отново има апетити за застрояването на дюните между Несебър и Слънчев бряг. Става дума за територията около популярното заведение "Фрегатата". Около 10 хектара са пясъчните дюни. Те са защитена територия. През годините върху тях бяха построени хотели, заведения, карат се бъгита, а има и изнасяне на пясък за строежи. Сега сигналът е за инвестиционни интереси в защитената местност "Бабата".

Според хотелиери обаче депутати от Бургаския регион са отрекли подобни възможности. В писмо до медиите те са обещали, че в промените на Закона за Черноморието няма да бъдат облекчавани забраните за строителство в 100-те метра от морето. "Още не можем да преодолеем това застрояване, което е в момента, сега изведнъж да започнем ново застрояване, и то на дюните", коментира Венелин Ташев - собственик на хотел, цитиран от БНТ.

Репортерската проверка показва, че в канцеларията на акционерното дружество "Слънчев бряг" и в община Несебър няма документ за инвестиционно намерение. По думите на Златко Димитров, изп. директор на "Слънчев бряг" АД в "Слънчев бряг", което е собственик на инфраструктурата в курортния комплекс, не е входирана и не е постъпвала информация за промяна статута на дюните в курортния комплекс.

Кметът на Несебър каза, че има слухове за промяна на статута на дюните, но досега реално искане няма.

От регионалното министерство са категорични, че статутът на дюните не може да бъде променен, защото те са изключителна държавна собственост. Експерти потвърдиха, че по уникалните пясъчни хълмове в местността "Бабата" не са открити никакви нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.