1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Енел грийн пауър" пусна в експлоатация нова 10-мегаватова вятърна електроцентрала във Франция

"Енел грийн пауър" пусна в експлоатация нова 10-мегаватова вятърна електроцентрала във Франция

Общо по света италианската компания е инсталирала над 6100 мегавата в "зелени" мощности

Италианската компания "Енел грийн пауър" пусна в експлоатация нова 10-мегаватова вятърна електроцентрала във Франция, съобщи "Ройтерс". Вятърният парк "Мулен-а-ван" е разположен в областта Шампан-Арден и ще произвежда над 23 000 мегаватчаса годишно - достатъчно, за да задоволи енергийните нужди на около 7000 домакинства. Това е вторият проект на италианците във Франция, пуснат от началото на месеца.

Фирмата за енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), която е контролирана от италианския енергиен гигант "Енел", се опитва да разшири присъствието си на френския пазар за "зелена" енергия. С новото съоръжение общата мощност от вятърни централи на "Енел" във Франция достигна 148 мегавата. Очаква се до края на годината да заработят още 18 мегавата.

В България "Енел" изгради два вятърни парка в близост до Черно море с обща мощност 42 мегавата. През април при приемането на новия закон за насърчаване на ВЕИ шефът на компанията за България Джон Кларк обаче заяви, че компанията ще се въздържи от нови инвестиции в сектора, "докато правителството не поеме сериозен ангажимент".

Причина за недоволството на инвеститорите в страната е разпоредба в закона, според която операторите на "зелените" електроцентрали ще знаят цената, по която ще продават тока, след като приключат с изграждането на инсталацията.

Общо по света италианската компания е инсталирала над 6100 мегавата в "зелени" мощности. Заради бизнеса си със "зелена" енергия "Енел грийн пауър" отчете 20.6% ръст на приходите си през първото тримесечие на 2011 г. Компанията обмисля инвестици в соларни паркове с концентрирана слънчева енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.