1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Енергийните помощи няма да отпаднат, но държавата не може да насърчава горенето на въглища

Енергийните помощи няма да отпаднат, но държавата не може да насърчава горенето на въглища

“В процес на обсъждане е да бъдат прекратени енергийните помощи за въглища, особено в градовете, в които имаме доказано превишаване на нормите за фини прахови частици” - това обяви преди дни министър Борислав Сандов от парламентарната трибуна. 

Държавата не може да е участник в процеса на замърсяване на въздуха и да подкрепя горенето на въглища. Но по какъв начин хората ще бъдат насърчавани да изберат алтернативи за отоплението си?

“Като се трансформират социалните помощи за енергийно бедните домакинства, защото те не са дефинирани правилно” – категоричен е министър Сандов и уточнява разбирането на процеса така:

“Енергийните помощи не могат и няма да отпаднат. В страната има домакинства, които се нуждаят от тях. Помощите за въглища трябва да се трансформират, например като част от сметката за електричество или възможност за закупуване на друг тип биомаса, която има ниски нива на емисии с фини прахови частици. На този етап помощите за дърва за огрев също няма да отпадат, защото в някои населени места това би създало проблем за хората.

Ние първо трябва да дефинираме какво е енергийно бедно домакинство, на следващ етап да спрем да даваме въглища, като ги заменим с подпомагане на част от сметката за електроенергия например. На трети етап трябва да се опитаме да решим проблема с енергийната бедност не само като дофинансираме онова, което домакинството не може да си позволи. Ако добавяхме малко повече подпомагане всяка година, можехме още преди пет години да сме решили проблема, защото сме направили дома на това домакинство енергийно по-ефективен, за да може то да покрива с по-малко разходи своята сметка за отопление през зимата.”

Важно е да приемем, че са необходими промени в начина ни на живот, включително и в начина на отопление. И даже не толкова заради очакваното негативно решение на Съда на ЕС срещу страната ни за непостигнати норми за качество на въздуха, а защото е по-полезно за всички нас да живеем в надеждна и чиста околна среда, която ще ни направи по-здрави хора.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.