1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС дава 5,4 млрд. евро за програмата LIFE

ЕС дава 5,4 млрд. евро за програмата LIFE

Целта на програмата е да помогне за преминаването към една по-чиста икономика

5,4 милиарда евро ще получи програмата LIFE на Европейския съюз, която подпомага проекти за опазване на околната среда, природата и климата. За това се договориха представители на Европарламента и на държавите членки. Средствата са част от новата многогодишна финансова рамка.
 
LIFE е единствената европейска програма, посветена изцяло на екологията. Сключената договореност ще позволи на Комисията да започне планирането на мерките през следващите седем години.
3,5 милиарда евро са предвидени за действия във връзка с околната среда, а един милиард и 900 милиона ще бъдат дадени за мерки срещу глобалното затопляне. 
 
Целта на програмата е да помогне за преминаването към една по-чиста икономика, която да е устойчива, енергийно ефективна и с ниски въглеродни емисии. При отпускането на средства Европейската комисия следва да дава приоритет на трансгранични проекти, които имат най-голям потенциал да бъдат прилагани успешно както от публичния, така и от частния сектор. Подкрепа ще получат и начинания, които са в състояние да мобилизират най-големи външни инвестиции.
 
Сключената между представителите на Европарламента и страните членки договореност предстои да бъде одобрена от парламентарната комисия по околна среда, както и в пленарната зала.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.