1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ще има закон за намаляване на метановите емисии

ЕС ще има закон за намаляване на метановите емисии

С новия регламент за метана Съюзът изпълнява своите цели в областта на климата и Глобалния ангажимент за метана

Предварително политическо споразумение с държавите от ЕС относно нов закон за намаляване на емисиите на метан от енергийния беше прието от Европейския парламент. Новият закон ще позволи на Съюза да намали емисиите на метан от енергийния сектор, за да постигне целите в областта на климата и да подобри качеството на въздуха.
 
Това е първият законодателен акт на Европейския съюз, насочен към намаляване на емисиите на метан и обхваща преките емисии от секторите на нефта, изкопаемия газ и въглищата, както и от биометана, след като бъде инжектиран в газовата мрежа.
 
След гласуването германската народна представителка Юта Паулус от Зелените заяви, че ЕС се бори с втория по значимост парников газ. Намаляването на емисиите на метан е не само действие в областта на климата, но и подобряване на качеството на въздуха и увеличаване на енергийния суверенитет. Разширяването на обхвата на правилата, така че да обхванат и вноса, ще има въздействие в световен мащаб. С новия регламент за метана Съюзът изпълнява своите цели в областта на климата и Глобалния ангажимент за метана.
 
Според съдокладчикът Паскал Канфен от Франция изтъкна, че досега метанът е бил сляпо звено в политиките за климата. Сега законодателите се заемат не само с националните емисии, но и с тези от вноса на изкопаеми горива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.