1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Евродепутатът Мария Габриел подкрепи създаването на веломаршрути по поречието на река Дунав

Евродепутатът Мария Габриел подкрепи създаването на веломаршрути по поречието на река Дунав

Снимка:

Туризмът представлява 5% от БВП на ЕС

Тринадесет евродепутати от различни  политически групи, сред които и Мария Габриел от Групата на ЕНП(ГЕРБ), подадоха писмена декларация за създаването на веломаршрути по поречието на Дунав. Инициативата е на председателите на Дунавския форум, евродепутатите Silvia-Adriana Ţicău и Michael Theurer. Декларацията беше открита за подписване на започналата в Страсбург месечна пленарна сесия на Европейския парламент.

Евродепутатите призовават Европейската комисия за насърчаване на инвестициите за развитие на велосипедните пътища за периода 2014-2020 г. и за популяризирането на велосипедните алеи. Вносителите на декларацията приканват Комисията да гарантира прилагането на съответното законодателство на ЕС за велосипедните маршрути.

"35 милиона граждани на ЕС използват велосипеди всеки ден, а над 100 милиона европейци карат редовно. Ето защо е важно да се разработят велосипедните пътеки по поречието на р. Дунав и Дунавското пространство. Добрите връзки са от ключово значение за региона както на вътрешно,  така и на европейско ниво. Необходимо е подобряването на тези връзки между хората, особено чрез инфраструктурата и културата", заяви българският евродепутат.

Авторите призовават всички депутати от Европейския парламент да подпишат декларацията с оглед нейната значимост. Според правилника на ЕП, когато декларацията е подписана от мнозинството евродепутати - 384, тя се публикува в протоколите с имената на подписалите и се изпраща до Европейската комисия. Документът е открит за подписване до 15 юли 2013 г.

"Призовавам колегите да подпишат писмената декларация за велосипедни маршрути. Важно е да бъдат създадени такива по поречието на р. Дунав, защото това дава шанс да превърнем Дунавския регион в туристическа дестинация не само за европейските граждани", подчерта Мария Габриел.

Туризмът в ЕС представлява 5% от БВП на ЕС, а в него са заети 5,2% от общата работна сила в ЕС и създава 9,7 милиона работни места. В Европа се извършват приблизително 2,3 милиарда велосипедни туристически пътувания годишно, като общото очаквано икономическо въздействие на тези пътувания възлиза на почти 44 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.