1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европарите за биоразнообразие ще отидат за табели и екопътеки

Европарите за биоразнообразие ще отидат за табели и екопътеки

Над 103 млн. евро е сумата, предвидена за финансиране на проекти за биоразнообразие


Над 103 млн. евро (201.5 млн. лв.) е сумата, предвидена за финансиране на проекти за биоразнообразие. По програмата могат да кандидатстват общини, неправителствени организации, дирекции на паркове. Към момента няма одобрени проекти, готовите са в процедура по оценяване.

Има опасност парите за опазване на биоразнообразието от оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) да отидат за планове, информационни центрове и табели, предупреди коалицията "За да остане природа в България". Според екоактивистите министерството на околната среда и водите е задало грешни приоритети на програмата, които не отговарят на целта й да опази защитените видове и местообитания.

Според плана за изпълнение на ОПОС за 2009 г. над 15 млн. лв. ще бъдат дадени за изготвянето на планове за управление на 4 защитени местности (националните паркове "Рила" и "Централен Балкан" и природните паркове "Българка" и "Беласица"). За сравнение, за конкретни дейности по опазване на видове и хабитати в цялата страна от еврофондовете ще бъдат отпуснати около 19 млн. лв. за 16 проекта в национални и природни паркове. Според екоактивистите това показва силен дисбаланс между финансирането на плановете за управление и реалната работа по изпълнението им.

Като проблем те посочват и факта, че прагът за финансиране на инфраструктурни дейности - изграждане на екопътеки, информационни центрове и поставяне на табели, е увеличен от 50% на 75% от общата стойност на проектите. Това измества фокуса на програмата и ще ощети реални дейности, свързани с биоразнообразието, коментираха природозащитниците. Те са информирали за проблема и дирекция "Регионална политика" в Еврокомисията.

От министерството на Джевдет Чакъров казаха, че прагът за инфраструктурни дейности е увеличен, за да се избегне изкуствено раздуване на разходи. Обяснението е, че самите бенефициенти искали повече средства за инфраструктура и заради досегашното ограничение ненужно завишавали средствата за други дейности. От министерството се застраховаха, че управляващият орган на програмата има право да не отпусне изцяло исканата сума, ако изпълнението на проекта изисква по-малко пари. Освен това "за всички проекти по програмата е предвидена строга отчетност и мониторинг на финансовия им и физически напредък, включително провеждането на проверки на място", обясняват от МОСВ./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.