1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейските министрите по околна среда обсъждат прехода към нисковъглеродна икономика

Европейските министрите по околна среда обсъждат прехода към нисковъглеродна икономика

На срещата се очаква да бъдат приети заключения за стратегията на ЕС за биоразнообразието до 2020 г.

Пътната карта за постигане до 2050 г. на конкурентноспособна икономика с ниска въглеродна интензивност ще обсъдят на свое заседание днес, 21 юни, министрите по околна среда на страните членки на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

На срещата се очаква да бъдат приети заключения за стратегията на ЕС за биоразнообразието до 2020 г. и опазването на водните ресурси и устойчивото управление на водите в Европейския съюз и извън него.

В рамките на заседанието ще бъдат представени доклади за напредъка на работата по изменението на Директивата относно контрол на риска от големи аварии с опасни вещества, както и ходът на работата по новото Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета на министрите по околна среда за изменение на Директива 2001/18/ЕО по отношение на възможността на държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на своя територия.

От българска страна участие в Съвета ще вземе министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Миналата седмица 72 водещи международни компании призоваха в декларация ЕС да намали вредните си емисии с 30% до 2020 г., като в същото време запази своята конкурентноспособност и изгради нисковъглеродна икономика. Документът ще бъде разпространен на срещата на Европейския съвет утре.

Компаниите, подписали декларацията, призовават изграждането на обща европейска политическа рамка. Тя ще стимулира иновациите и инвестициите, като например тези в областта на възобновяемите енергийни източници, които биха гарантирали енергийната сигурност на стария континент.

Според компаниите, подписали декларацията, засилването на мерките за борба с климатичните промени ще доведе до създаването на нови работни места. Изчисленията сочат, че до 2020 г. бройката им може да се покачи с 6 млн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.