1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ФАО с наградата за вода „Крал Хасан ІІ”

ФАО с наградата за вода „Крал Хасан ІІ”

Наградата се присъжда на всеки три години и въз основа на темата "Осигуряване на водни ресурси за хранителен суверенитет и споделен просперитет", признава изключителните усилия в защитата, опазването и устойчивото управление на водните ресурси

Голямата световна награда за вода "Крал Хасан ІІ" беше връчена на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Отличието носи името на бившия крал на Мароко, а церемонията по връчването се състоя на 10-ия Световен воден форум, проведен в Бали.
 
Наградата се присъжда на всеки три години и въз основа на темата "Осигуряване на водни ресурси за хранителен суверенитет и споделен просперитет", признава изключителните усилия в защитата, опазването и устойчивото управление на водните ресурси. 
По думите на генералния директор на ФАО Ку Донгю водата вече е напълно интегрирана в Стратегическата рамка на Организацията за периода до 2031 година. Тя е в основата на тематичните стратегии на ФАО за изменението на климата и за науката и иновациите и свързаните с тях планове за действие. Директорът припомни, че миналата година за първи път в историята на организацията водата беше тема на 43-та сесия на Министерската конференция на ФАО. Същата конференция одобри темата за управление на водните ресурси за двугодишния период 2024-25 година, следователно водата е в дневния ред на всички управителни органи и технически комитети на ФАО, за да се фокусират дискусиите върху мобилизирането на необходимите знания и ресурси за напредък в работата по въпросите на водата. 
През декември 2023 Съветът на ФАО одобри Концептуалната рамка за интегрирано управление на земните и водните ресурси, която служи като организационна стратегия за насочване на работата по земята, почвата и водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.