1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия готви намаляване на субсидиите за възобновяемата енергия

Германия готви намаляване на субсидиите за възобновяемата енергия

Намалението няма да е изненада за инвеститорите в страната

Новото германско правителство предвижда рязко намаляване на субсиидиите за възобновяема енергия, предаде информационният сайт за климатичната среща на ООН в Копенхаген. Най-успешните технологии като слънчевата енергия ще са първите, които ще бъдат "орязани", каза енергийният експерт от кабинета на Ангела Меркел Михаел Фух. Намалението на субсидиите може да стане факт още от следващата година, заяви той.

Според Фух намаленията на изкупните цени на електричеството ще се наложат там, където голямото предлагане на новите технологии е довело до намаляване на цените за производство на енергия, какъвто е случаят с производството на слънчева енергия. Намалението няма да е изненада за инвеститорите в Германия, след като тазгодишната рецесия подкопа търсенето в сектора и затегна държавните бюджети, коментират анализатори.

Много от компаниите са пренасочили дейността си извън страната. Американската First Solar например, една от най-големите компании за производство и монтаж на соларни модели, която доскоро е инсталирала паркове в Германия, вече се е преориентирала към Китай - неотдавна тя е спечелила поръчка за централа с мощност 2000 мегавата северно от Великата китайска стена.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.