1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия с най-малко емисии от 70 години насам

Германия с най-малко емисии от 70 години насам

Въпреки положителния резултат експертите са скептични дали той представлява добра новина

През миналата година емисиите от въглероден диоксид, генерирани от Германия, са рекордно ниски. Регистрирани са 673 милиона тона, което е и най-ниското ниво от близо 70 години насам, се казва в доклад на агенция за енергиен преход.
 
Основните причини за ниските емисии в Германия са две – намалено потребление на въглища и по-слабо индустриално производство. В сравнение с 2022 година емисиите са със 74 милиона тона по-малко и са далеч под нивото от 722 милиона тона, записано като цел за 2023 година в закона за опазване на климата.
 
Според експертите по-малкото търсене на въглища се дължи на намаленото потребление на електричество, което се е свило заради високите цени. Освен това е нараснал делът на внасяния от чужбина ток, като половината от него е произведен от възобновяеми енергийни източници, а една четвърт – от ядрени реактори.
 
Въпреки положителния резултат експертите са скептични дали той представлява добра новина. Те изтъкват, че едва 15 на сто от намалението на емисиите се дължат на изграждането на нови инсталации за зелена енергия и в същото време предупреждават, че при засилване на конюнктурата емисиите отново могат да се увеличат.
 
Някои сектори с особено големи емисии, като сградният фонд и транспортът, изобщо не са постигнали целите си за намаляване, посочва докладът. Има голямо забавяне при електрифицирането на автомобилния парк, изостава и подмяната на енергоемките отоплителни системи. На тях се дължи и по-голямото потребление на природен газ, отчетено през миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.