1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Има реална опасност от наводняване на село Горски Сеновец в община Стражица

Има реална опасност от наводняване на село Горски Сеновец в община Стражица

Причината е критичното ниво на водата в язовир Ташлъ

Има реална опасност от наводняване на село Горски Сеновец в община Стражица, заради критичното ниво на водата на язовир Ташлъ дере в землището на с. Камен. Към 18 юли нивото на водата е стигало до ръба на язовирната стена или с 45 см под котата на преливника.

Заради създалата се критична ситуация областният управител доц. Пенчо Пенчев свика на извънредно заседание представители на Гражданска защита, юристи и експерти от Областна администрация. На заседанието се анализира ситуацията с водоема, който в резултат на проливните дъждове през миналата седмица е с критични нива на водата, заради неизпълнени предписания от страна на ползвателя-водно сдружение за напояване „Горски Сеновец".

Според предписанието в констативен протокол от април тази година, не трябва да се допуска ниво по-високо от 1,5 м под котата на преливника. В неделя през нощта и в понеделник през целия ден областния управител и екипи на Гражданска защита извършваха оглед в района на язовира и се срещнаха с ползвателя на язовира - Нотю Добрев. Заради неизпълнените предписания и техническа неизправност съоръжението създава повишена опасност в района. Осигурени са 17 помпи, които да изпомпват язовира, което обаче е временно решение.

Язовир Ташлъ дере е разположен на площ от 68 дка, язовирната стена е с дължина 127 м , а мъртвият обем на водоема е 45 хил. куб. м. Язовирът има акт за публична общинска собственост и през 2006 г. е предоставено със заповед на кмета на Община Стражица безвъзмездно на сдружение за напояване „Горски Сеновец" и за неопределен срок. Водоемът е опасен, тъй като е без изграден преливник и изпускателен клапан.

На територията на великотърновска област в лошо състояние са още три язовира - в Добри дял, Масларево и Морава. Те обаче имат преливници и възможност за изпускане на водата/dariknews.bg.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.