1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Информационна система за защитените зони по „Натура 2000“ стартира до края на годината

Информационна система за защитените зони по „Натура 2000“ стартира до края на годината

Пространствени и непространствени данни с лесен достъп за администрацията, собственици на имоти, инвеститори и ведомства

До края на тази година ще започне да функционира информационна система за защитените зони от екологична мрежа „Натура 2000“ на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), стана ясно на заключителна среща с всички заинтересовани страни при представянето на проекта за нейната реализация на заключителна конференция. Проектът е на стойност 1 324 000 лв., като 1 125 000 лв. се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата част от държавния бюджет, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Бенефициент по него е Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ.

Целите на проекта са в посока ефективно изпълнение на всички процеси, свързани със защитените зони от екологичната мрежа, като основната е изграждането на единна информационна система за нуждите на управлението им. Тя ще обединява пространствени и непространствени данни от различни източници и ще осигурява лесен достъп до тях през Интернет на институциите, свързани с управлението на защитените зони. Това ще улесни достъпа на заинтересованите страни до информация и ще гарантира прозрачност при провеждането на административните процедури

Информационната система, която до края на годината ще има и портално приложение, ще позволи по-добро управление на защитените зони в страната и ще централизира доскоро разпокъсаната и трудно обработвана информация. Тя ще обхване данни за местообитанията, защитените зони и видовете, които живеят в тях, информация за съществуващи други проекти, за инвестиционни намерения от 2007 г. насам, за други налични режими по отношение на териториите и местообитанията, обясни Малина Крумова - ръководител на оперативната програма.

Системата ще даде възможност да се събере информацията на едно място, да се подобри в максимална степен възможността на администрацията и на регионалните структури на МОСВ, на Министерството на земеделието и храните и на други ведомства да вземат по-правили решения по отношение на видовете и местообитанията в защитените зони. Системата ще бъде общодостъпна, както за администрацията, така и от собственици на имоти, инвеститори, и други ведомства. Тя ще позволи да се извърши цялостна оценка на влиянието, което ще окажат инвестиционните намерения в съответната защитена зона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.