1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инициативата „Градските реки“ на министър Юлиян Попов започва от София

Инициативата „Градските реки“ на министър Юлиян Попов започва от София

Документът за опростяване на администрацията на земеделците изпълнява ангажимента на председателката Урсула Фон дер Лайен, поет на заседанието на Европейския съвет на 1 февруари

Еврокомисията излезе с предложения за намаляване на административната тежест. Документът е изпратен до белгийското европредседателство и ще бъде обсъден с държавите членки на заседанието на Аграрния съвет на 26 февруари. В него са изброени редица краткосрочни и средносрочни мерки, които могат да бъдат предприети за постигане на опростяване. Това ще послужи като основа за дискусии и съвместни действия с държавите от Европейския съюз.
 
Документът за опростяване на администрацията на земеделците изпълнява ангажимента на председателката Урсула Фон дер Лайен, поет на заседанието на Европейския съвет на 1 февруари. Предвидено е през март Комисията да започне онлайн проучване, насочено пряко към земеделските стопани. Консултацита има за цел да установи безпокойството на стопаните от правилата на ОСП, правилата за храните и селското стопанство, и тяхното прилагане на национално равнище. Резултатите от него ще бъдат включени в по-подробен анализ, който ще бъде публикуван през есента на 2024 г. Основните предложения са: да се опростят някои от изискванията за обвързаност с условия, които фермерите трябва да спазват, да се опрости методологията за някои проверки с цел намаляване на броя на посещенията в земеделските стопанства от националните администрации с до 50%, както и изясняване на използването на понятията "непреодолима сила" и "извънредни обстоятелства". Тази правна концепция позволява на земеделските стопани, които не могат да изпълнят всички свои изисквания на ОСП поради извънредни и непредвидими събития извън техния контрол, да не бъдат налагани санкции. 
 
Една от средносрочните мерки може да бъде освобождаването на малки стопанства с площ под 10 хектара от контрол, свързан със спазването на екоизискванията. Това освобождаване би опростило значително ежедневната работа на дребните земеделски стопани, които представляват 65 на сто от бенефициерите по ОСП, като същевременно ще се запазят амбициите в областта на околната среда. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.