1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Искра Михайлова: Околната среда остава един от секторите с най-много проблеми

Искра Михайлова: Околната среда остава един от секторите с най-много проблеми

Снимка:

Липсата на реформи е довела до 14 наказателни процедури от Европейския съюз

Околната среда остава един от секторите с най-много проблеми, а липсата на реформи е довела до 14 наказателни процедури от Европейския съюз. В края на месеца процедурата за вятърните турбини на нос Калиакра най-вероятно ще влезе в съдебна фаза. Това съобщи вчера, 30 септември, министърът на екологията Искра Михайлова, която даде отчет за 100-те дни от своето управление. Пет са надвисналите над страната ни наказания, свързани с природата и биоразнообразието, три засягат качеството на въздуха, две - отпадъците, а останалите са заради непълно транспониране на европейските изисквания за политиките за климата, водите и генно модифицираните организми, пише "Сега".

Най-тревожно е положението с наказателната процедура за ветрогенераторите на нос Калиакра. Първото предупреждение от ЕС бе получено още през 2008 г., а наред с него имаше многократни сигнали и от различни екологични организации. Проектът включва 95 перки и 150 други обекта, които са извън защитената зона, но имат негативен ефект върху редките биологични видове и най-вече върху птиците. Инвеститорът във вятърния парк на име "Смин" е обединението "Уинд Енерджи" с управител Любов Лазарова - дъщеря на експредседателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

Този случай създаде прецедент с конфликта между екоминистерството (МОСВ) и регионалното му звено - РИОСВ-Варна. "Министърът на околната среда през 2012 г. е издал заповед за отмяна на решението на регионалната структура, която допуска строежа. Административният съд не е зачел заповедта и е приел решението на РИОСВ", обясни Михайлова. Тя не можа да посочи колко точно би била санкцията, която България ще трябва да плаща, защото ведомството все още се опитва да намали негативните последици и да свие размера на глобата. Възможно най-скоро ще се разшири защитената зона и ще се обособи още една нова със степен "хабитат", която ще е компенсаторна мярка за всичко застроено до момента.

Управляващите са бездействали и при решаването на проблемите с мръсния въздух у нас, атакува предшествениците си Михайлова. Затова и вървят наказателни процедури заради прекомерно тровене на атмосферата и хората със серен диоксид в Гълъбово, Димитровград и Перник, както и с прах в 30 общини. България си е навлякла гнева на ЕК и заради рискови стари депа и горивни инсталации.

Искра Михайлова се оплака, че нейното ведомство е с най-нисък разходен таван спрямо всички останали. Това била причината за липсата на финанси за някои основни дейности като наблюдението на водите и пресмятане на риска от наводнения. За т.г. министерството разполага с 44 млн. лв., а му трябвали поне 10 млн. лв. отгоре.

Положението в ОП "Околна среда" продължава да е трагично. Има свръхдоговаряне на 162%, а общо плащанията възлизат на 33%, или 1.174 млрд. лв. Окончателно одобрените от ЕК плащания досега обаче са само 15%.

Михайлова твърди, че околната среда не е била приоритет при работата на предишното правителство. За периода август 2009 г. - май 2013 г. от всички 1800 служители във всички звена на МОСВ са били освободени 915 души, а назначени 969. Според сегашния министър много от служителите не са с подходящо образование.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.