1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Искра Михайлова: От изключително значение е 42-ото НС да вземе решение по промените в Закона за водите

Искра Михайлова: От изключително значение е 42-ото НС да вземе решение по промените в Закона за водите

Снимка:

Необходимо е да се продължи планирането на реформата във ВиК сектора

С евентуално приемане на законодателни промени би могло да се създадат условия за възстановяване на ДДС за бенефициентите по оперативните програми. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол от депутатите Страхил Ангелов и Деница Златева относно комплексни мерки за преодоляване на проблеми, които могат да възникнат, вследствие на променената концепция на третирането на ДДС за водните проекти, предаде Агенция „Фокус”.

„Ще се наложи ли възстановяване на вече одобрени и разплатени разходи на ДДС, за чия сметка ще са разходите?”, попита Ангелов. „В писмо на ЕК недвусмислено се категоризира ДДС като недопустим разход за трите водни проекта – в Пловдив, Добрич и Асеновград. С евентуално приемане на законодателни промени би могло да се създадат условия за възстановяване на ДДС за бенефициентите. Законопроектът ще изясни еднозначно правата за ДДС на всички участници в проекта”, заяви министърът.

„Европейският съд е отсъдил, че ДДС не е допустим разход още миналата година и въпреки това някой е продължил да плаща от Кохезионния фонд. Надявам се да бъде намерено решение и да не се стига до възстановяване на вече платени средства към ЕК за ДДС”, каза Ангелов.

„Казусът с ДДС по големите водни проекта е конкретен за три големи проекти, но се отнася за всички договори, които ще се включват във водния сектор, дава отражение и при подготовката за следващия планов период. Трябва да имаме пълна яснота как ще бъде третирано ДДС. Трябва да предоставим на партньора ни – ЕК, ясен план и визия за реформата във водния сектор. От изключително значение е 42-ото НС да вземе решение по промените в Закона за водите, за да продължим с планирането на реформата във ВиК сектора”, заяви Михайлова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.