1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Испания – основен съюзник на САЩ в подкрепа на ГМО

Испания – основен съюзник на САЩ в подкрепа на ГМО

Испания е първата страна от ЕС, която отглежда генетично модифицирана царевица

САЩ и Испания са работили в тясно сътрудничество, за да защитят производството на ГМО в ЕС, а Ватикана също мълчаливо подкрепя противоречивата технология, това разкриха дипломатически съобщения от САЩ, цитирани от EU Observer.

Съобщенията бяха публикувани едва няколко дни, след като Европейската комисия прие петиция с над 1 милион подписа, която призовава за забрана на ГМО продуктите в Европа, като министрите на околната среда на ЕС ще обсъждат последните предложения по въпроса днес.

Испания е първата страна от ЕС, която отглежда генетично модифицирана царевица -  около 75 процента от MON810 в ЕС. Това е царевица, устойчива на заболявания, създадена от американската компания " Monsanto".

С явно разделение по въпроса в Европа, Европейската комисия миналото лято представи предложения, които да дадат възможност на отделните страни членки да имат по-голямо право на решение по отношение на отглеждането на ГМО в рамките на техните страни.

Плановете за частично ренационализиране на решението за това дали да се отглеждат ГМО не беше посрещнато с подкрепа, като противниците ги определиха като слаби в правно отношение. Министрите на околната среда на страните от ЕС, които се срещат в Брюксел в понеделник, ще чуят последните новини по въпроса от Белгийското председателство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.