1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Как да намалим безболезнено въглищната енергия?

Как да намалим безболезнено въглищната енергия?

Изпълнението на амбициозните цели на ЕС за редуциране на въглищната енергия са придружени от реални нововъведения в европейското законодателство

На 21 юни 2018 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе публичен дебат по темата за справедлив преход в ЕС. Събитието беше организирано съвместно от WWF и Globe EU, като част от проекта “Справедлив преход в Източна и Южна Европа”, изпълняван от WWF в Германия, Полша, Гърция и България.

Защо ни е необходим такъв дебат?

Изпълнението на амбициозните цели на Европейския съюз за редуциране на въглищната енергия са придружени от реални нововъведения в европейското законодателство, както и от прогрес в използването на енергия от възобновяеми източници. Ангажиментите на ЕС по Парижкото споразумение показват, че сме свидетели на необратима тенденция, която води до постепенното извеждане на въглищата от енергийния микс.

Това налага създаването на една всеобхватна стратегия за справедлив преход във въглищните региони на Европа. Тя трябва да намали негативните последици за местните общности и работещите във въгледобивния сектор, като в същото време подпомогне структурна промяна към устойчива местна икономика.

Целта на дебата беше да подчертае важността на темата, както и необходимостта от залагане на целенасочени средства в следващата многогодишна финансова рамка. Инвестициите трябва да подкрепят дългосрочните процеси за справедлив преход в съответствие с политиките на ЕС в сферите на климата, енергетиката, регионалното развитие и прехода към нисковъглеродна икономика.

Кой взе участие в дебата за справедлив преход?

На събитието, проведено под надслов „Справедлив преход, не просто преход“, присъстваха представители на различни заинтересовани страни. Депутати от Европейския парламент, представители на Европейската комисия, на местната власт от въглищни региони в Европа, профсъюзни организации, национални институции и неправителствени организации обмениха опит и обсъдиха нуждата от осъществяване на справедлив преход.

В първата част от дебата бяха презентирани проучвания по темата от Гърция и Германия. Никос Манцарис от WWF Гърция представи задълбочен анализ, озаглавен „Пътна карта за преход на региона на Западна Македония отвъд въглищата“. Планът включва различни сценарии за икономическото преструктуриране на този най-голям въглищен регион в страната и дава конкретни предложения за алтернативно развитие. Въпреки възможностите за създаване на повече работни места и генериране по-голям регионален БВП от алтернативни икономически дейности, гръцкото правителство заделя едва 20 милиона евро за преструктуриране на местната икономика във въглищните райони.

Д-р Щефан Гертнер от германския Институт за Работа и Технологии представи опита на федералната република. Фокусът беше регионът на Рур, който традиционно се свързва с масова въглищна индустрия. През 2018 г. обаче в областта затваря и последната въглищна мина, което е и краят на един период на преструктуриране, продължил повече от половин век. Основен извод от проучването на Института, възложено от WWF Германия, е нуждата от превантивно планиране. А именно, колкото по-рано се планира, толкова по-добре ще се развие преходът към устойчива икономика на въглищните региони и няма да се създаде социално напрежение и бедност.

Активно участие в публичния дебат взе и българският евродепутат Светослав Малинов, който представи политическата страна на проблема с енергийния преход. Той изтъкна, че конкретно България има сериозен опит с преструктурирането заради прехода от централизирана към пазарна икономика – преход, който се характеризира със затварянето на цели сектори без обща стратегия и който е изключително болезнен за цялото общество. В тази връзка Малинов наблегна, че за да не се повторят тези грешки е необходимо хората да имат пред себе си една ясна визия, в която да вярват: „По-трудно е да промотираш Парижкото споразумение, отколкото членството в Европейския съюз“, посочи още той.

Дебатът не пропусна да засегне и гледната точка на синдикатите в лицето на Бенжамин Дени, представител на Европейската конфедерация на профсъюзите. Той подчерта, че концепцията за „справедлив преход“ е създадена от профсъюзите в защита трудовите права на работниците. „Участието на работниците и на синдикатите е задължително, когато се говори за справедлив преход. Ние искаме да сме около масата, а не да сме част от менюто.“, обясни Дени.

В края на дебата Жулиет де Гранпре от WWF Германия представи и мотивацията на екологичната организация за работа по темата. Тя изтъкна, че интегрирането на социалните и икономически проблеми с въпросите на околната среда и климата поставя една добра основа, около която могат да се обединят различни заинтересовани страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.