1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Канализацията на Ихтиман ще бъде изцяло изградена до края на 2014 г.

Канализацията на Ихтиман ще бъде изцяло изградена до края на 2014 г.

Проектът се финансира от Оперативната програма "Околна среда"

Канализацията на Ихтиман ще бъде изцяло изградена до края на 2014 г., съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това е крайният срок, определен за завършване на ВиК-мрежата и за строителството на пречиствателна станция за отпадъчни води.

В кварталите "Кръста", "Мътивир" и "Изток" ще бъдат изградени над 13 км нова канализация и водопровод, а по ул. "Софроний Врачански" ще се рехабилитират 1,3 км колектор. Битовите отпадъчни води от 13-те хил. жители на Ихтиман ще се пречистват в модерна пречиствателна станция. Предвижда се и подмяна на 4 км водопровод и канализация.

Министър Нона Караджова и кметът на Ихтиман Калоян Илиев са подписали договор за строителството, което е на стойност 28,6 млн. лева. Проектът се финансира от Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС).

Освен че до края на 2014 г. цялото население на Ихтиман ще има канализация, загубите на питейна вода ще се намалят и ще се спре замърсяването на р. Мътивир, посочва още МОСВ, цитирано от БТА. 

По процедурата, по която градът кандидатства, в страната има общо 13 сключени договора на стойност 463 млн. лева, а други 12 проекта за 500 млн. лева са в оценка. Тази седмица община Балчик също ще подпише договор за модернизация и разширение на пречиствателната станция в Албена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.