1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени застрашават и редки видове в тропическите гори, твърдят учени

Климатичните промени застрашават и редки видове в тропическите гори, твърдят учени

Тропиците вече са се затоплили с около 1 градус през последния век

През последните години много се пише за ефектите на глобалното затопляне върху по-студените части на планетата - полярните региони, ледници и алпийския пояс на планините. Всъщност някои от най-топлите места на Земята и по-специално тропическите гори могат да се окажат дори по-уязвими от измененията в климата, сочи анализ на онлайн изданието Yale Еnvironmеnt 360. Все още не съществува консенсус сред учените по отношение на това как климатичните промени се отразяват върху тропическите гори. Въпреки това се увеличават доказателствата, които потвърждават, че един по-топъл свят по всяка вероятност ще доведе до по-голяма смъртност на някои видове, които виреят там, смятат учени. Според тях по-честите топли вълни ще доведат до разпространението на болести, които по всяка вероятност ще засегнат много от обитателите на тропическите райони. Не е изключена и възможността покачването на температурите да доведе до засушаване и по-чести пожари в тропическите горски екосистеми, които са биологично най-богатите на планетата.

Тропически видове са много чувствителни към горещо време, обясняват експерти. Топлинните разлики през годината са минимални и много от видове са приспособени към точно определена температура.

Учените са установили, че тропиците вече са се затоплили с около 1 градус през последния век. Тези повишени температури по всяка вероятност ще си взаимодействат с естествените атмосферни колебания, но това може да означава също по-интензивни и чести горещи вълни.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.