1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Косатки са блокирани в ледовете на канадския залив Хъдзън

Косатки са блокирани в ледовете на канадския залив Хъдзън

Снимка:

Федералната агенция по рибовъдство и океанография е изпратила специалисти да оценят ситуацията

Няколко косатки са блокирани и от време на време изпадат в паника в ледовете на залива Хъдзън, а местният кмет призова канадското правителство да изпрати ледоразбивач за освобождаването им.

В заледения залив има само едно свободно място, където те могат да си поемат въздух. Китовете по неизвестна причина са останали в залива, чиято повърхност замръзва всяка година в началото на ноември. Животните обикновено напускат тези води в ранната есен.

"Попаднали са в капан", каза кметът на местната общност от ескимоси (инуити) в Инукюак, провинция Квебек. "Изглежда, че понякога изпадат в паника, в друг момент изчезват за дълго време - вероятно оглеждат за друга дупка в леда, но такава в момента просто няма", разказа по канадското радио кметът Питър Инукпук.

По думите му косатките са били забелязани първо от ловци във вторник и вероятно става дума за едно цяло семейство, защото сред 11-те кита има и малки. Жители са пробили дупка в леда с размерите на пикап, за да могат бозайниците да дишат, пише "Дневник".

Китовете обаче нямат достатъчно храна и са обречени на гибел, ако останат в замръзналия залив. Местните хора са поискали от властите да бъде изпратен ледоразбивач, който да проправи път за косатките към открити води.

Инукпук обяснява, че е необичайно да има косатки в района по това време и си го обяснява с късното замръзване на морето през тази година. Той помоли властите да изпратят ледоразбивач, защото местните около 1800 жители нямат оборудване, с което да спасят китовете.

Федералната агенция по рибовъдство и океанография изпрати специалисти да оценят ситуацията и какво може да се направи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.