1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Квотата за улов на китове от гренландските ескимоси няма да бъде удължена

Квотата за улов на китове от гренландските ескимоси няма да бъде удължена

По правилата на мораториума, ловът с цел продажба е строго забранен

Международната комисия по лова на китове отказа на Дания да удовлетвори ходатайството й за удължаване на квотата за улов на китове от гренландските ескимоси през следващите години, предаде БГНЕС.

Делегатите на конгреса на Комисията в Панама съобщиха, че по техни данни гренландците не са убивали китове за собствени нужди, а са продавали месото в супермаркети, което противоречи на правилата на международния мораториум върху улова на китове.

По-рано през седмицата комисията удължи лиценза за улов на океанските бозайници на коренното население на Аляска, Русия и островната карибска държава Сейнт Винсент и Гренадин.

По правилата на мораториума, ловът с цел продажба е строго забранен. Допуска се улов с научни цели. След като приключат учените, те могат и да използват месото за храна, припомня Би Би Си.

Ловът на китове е всъщност улов на различни китоподобни, но агресивното и безразборно изтребване е причина няколко вида да достигнат границата на изчезването. През 1982 г. Международната комисия по лова на китове забранява промишления лов от 1985 г. Тази година дискусии предизвика обявеното от Южна Корея желание да разшири улова на китове за, според нея, научни цели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.