1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лешоядите в Европа и Африка на път да изчезнат

Лешоядите в Европа и Африка на път да изчезнат

Три от всеки четири вида лешояди в Европа са световно застрашени

Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата. Това обяви най-голямата природозащитна партньорска организация в света –  BirdLife International. В опит да се спре тази тенденция в Европа и Африка, организацията е стартирала глобална кампания за привличане на общественото внимание и подкрепа.

В Европа и Африка лешоядите са изправени пред редица заплахи. Една от тях е ветеринарният препарат Диклофенак, унищожил в рамките на едно десетилетие 99% от популациите на лешоядите в Индия, Пакистан и Непал. Скоростта на този спад в числеността е шокиращ - по-голяма е от скоростта в спада на популациите на който и да е друг вид птица, включително и Додо.

Диклофенак се продава свободно в редица европейски страни, като Италия и Испания, където обитават ключова част от популациите на орли и лешояди в Европа.  В България употребата на Диклофенак не е лицензирана, но друг също толкова опасен препарат – Кетопрофен, свободно се използва във ветеринарно-медицинската практика в страната, заявиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – част от BirdLife International за България.

В същото време лешоядите в Африка са изправени пред нарастващи заплахи от отравяния, загуба на местообитания, сблъсъци с опасни електрически линии и не на последно място – нелегалната търговия с части от телата им, използвани в традиционната медицина и за магически церемонии и ритуали. Пример за такъв случай е египетски лешояд с поставен сателитен предавател по LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“, убит от традиционен ловец на лешояди в Нигер.

Три от всеки четири вида лешояди в Европа са световно застрашени или почти застрашени от изчезване според Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Ако основните заплахи не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот, акцентираха от BirdLife.

Статията продължава...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.