1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Борислав Сандов призова Столична община да се откаже от реализацията на проекта за инсинератор

Министър Борислав Сандов призова Столична община да се откаже от реализацията на проекта за инсинератор

На практика този проект става невъзможен за изпълнение в рамките на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов проведе брифинг във връзка със Световния ден на водата, посветен тази година на темата за подземните води. Той съобщи, че предстои да бъдат предложени изменения в наредбата за подземните води, които ще бъдат подготвени от работна група с всички заинтересовани страни.

„Приоритет в работата на МОСВ е осигуряването на достъп до питейна вода на всички граждани, достъп до вода за напояване и чак след това достъп до води за производствени нужди. За България подземните води са изключително важна тема, и то не само заради минералните извори“ - подчерта министърът, като специално открои потенциала на дълбоките геотермални води за производство на електроенергия.

Министър Борислав Сандов призова Столична община да се откаже от реализацията на проекта за инсинератор, за да може средствата да бъдат пренасочени към други проекти по Оперативната програма “Околна среда”, включително такива, които се изпълняват от Столичната община. Той припомни решенията на Върховния административен съд, с които отпада надзорът на проекта, както и избраният изпълнител. На практика този проект става невъзможен за изпълнение в рамките на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“, а не може да бъде прехвърлен за следващия програмен период, тъй като Европейският съюз спира финансирането на подобни проекти, коментира министърът. По думите му, „Топлофикация - София“ също признава, че не би могла да изпълни този проект заради забавянията, произтичащи от двете решения на съда. Очакваме и друго решение на съда по отношение на оценката за въздействието на околната среда, допълни Сандов и посочи, че когато един проект не може да бъде реализиран в рамките на определения програмен период, следва да бъде дофинансиран със собствени средства. По думите му, около 90 млн. евро ще трябва да бъдат доплатени от гражданите на София за инсталация, към която има много сериозни критики.

Относно инвестиционното намерение на "Насекомо" АД край село Лозен,  вицепремиерът увери, че няма риск за здравето на хората и за околната среда от инвестиционния проект. Той защити тази позиция и преди дни от парламентарната трибуна. В момента в Европа има надпревара за технологията и България не би трябвало да се опитва да забави едно такова намерение, което е само пилотно и демонстрационно и цели да се разработи и продава една висококонкурентна технология, добави министърът. Той също така сподели, че проявява разбиране към притеснението на хората от Лозен за средата, в която живеят, и покани на среща представители на инициативния комитет. В заключение Борислав Сандов увери, че инвеститорът е поел сериозни ангажименти, свързани с прозрачността на проекта и с допълнителни средства за измерване, за да се гарантира, че по никакъв начин няма да има миризми, които да напускат сградата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.