1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Попов и екипът му обсъдиха с институциите на Разград състоянието на околната среда в региона

Министър Попов и екипът му обсъдиха с институциите на Разград състоянието на околната среда в региона

Наблюдават се все повече сигнали за миризми и шум, ландшафта и гледката

Качеството на атмосферния въздух, миризмите и възможностите за финансиране на проекти от ВиК сектора в региона бяха теми на посещението на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов в Разград вчера. На извънредно заседание на общинския съвет министър Попов представи предприетите до момента от МОСВ и изпълнителната власт стъпки за усъвършенстване на законодателството, свързано с ограничаване разпространението на миризми. Според него проблемът с миризмите е комплексен, водят се разговори с много институции, но въпросът не е решен и на ниво законодателно на Европейския съюз: „Разговорът, който водим днес, е важен, за да имаме принос и към европейското законодателство“.

Министър Попов допълни, че миризмата е по-скоро здравен проблем, с отражение върху комфорта на населението, отколкото на околната среда.

„Но миризмата може да е симптом на замърсяване, заради което МОСВ е сериозно ангажирано с проблема, създадена е вътрешна работна група, провеждат се  консултации с другите институции – най-вече с Министерството на здравеопазването“, съобщи Юлиян Попов. Директорът на РИОСВ – Русе инж. Цонка Христова представи доклад за качеството на атмосферния въздух в града и контролната дейност за петгодишен период. Мобилна станция на ИАОС – Регионална лаборатория в Плевен, оборудвана с анализатори за сероводород и амоняк, е започнала допълнителни измервания заради жалбите за неприятни миризми.

С домакинството на Областна администрация Разград министър Попов, заедно със зам.-министрите Ренета Колева и инж. Петър Димитров, главния директор на Главна дирекция Програма „Околна среда“ Галина Симеонова и директора на РИОСВ-Русе инж. Христова, проведе среща с кметовете в областта за представяне на възможностите за финансиране на ВиК сектора в региона. На срещата присъстваха и народните представители от 49-то Народно събрание в Разград Антоанета Цонева и Гюнай Хюсмен.

„Наблюдаваме все повече сигнали за миризми и шум, ландшафта и гледката. Хората са все по-чувствителни към начина на живот и това е много добър знак за развитието на нашето общество“, каза министърът Попов на срещата. По отношение на ВиК инфраструктурата най-добрият начин за финансиране на мащабен проект в сектора, включващ реконструкция на Градската пречиствателна станция и канализацията в Разград, е чрез средства по Програма „Околна среда“. Тази възможност обаче е възпрепятствана поради липсата на консолидиран ВиК оператор в областта, както изисква Законът за водите.

„Работни проекти могат да се финансират и чрез ПУДООС, но възможностите там са ограничени, проектите биха се реализирали на части и в рамките на няколко години“, уточни зам.-министър Ренета Колева. Галина Симеонова информира,  че по Програма „Околна среда“ са предвидени близо 900 млн. лв. за такива проекти, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отделя 20 млн. лв. за разработване на регионални прединвестиционни проучвания, предвидени за неконсолидираните ВиК оператори. Министър Попов посъветва кметовете при подготовката на проектите да се помисли и за енергийната ефективност, тъй като много от ВиК дружествата имат терени, върху които могат да бъдат изградени соларни мощности.

Вчера министър Попов и екипът на МОСВ посетиха Градската пречиствателна станция за отпадни води, тази на „Биовет“ АД, както и  инсталацията  за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци „Грийнбърг“ ЕООД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.