1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов се срещна с членовете на Българската стопанска камара

Министър Юлиян Попов се срещна с членовете на Българската стопанска камара

МОСВ е поело активна позиция относно законодателството по управление на отпадъците на ниво ЕС на основата на принципа „Замърсителят плаща“

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов проведе среща с председателя на Управителния съвет на Българска стопанска камара (БСК) Добри Митрев, експерти от БСК и браншови организации, членове на камарата. От страна на МОСВ в срещата участваха и заместник-министрите Николай Сиджимов и Петър Димитров.

Основна тема на дискусията беше управлението на отпадъците и прехода към кръгова икономика. Министър Попов информира, че МОСВ е поело активна позиция относно законодателството по управление на отпадъците на ниво ЕС на основата на принципа „Замърсителят плаща“, което влияе върху конкурентоспособността на българската икономика.

Членовете на БСК посочиха, че за българския бизнес е важно да има анализ на ефективността и формулиране на ефективно работещо законодателството, свързано с разширената отговорност на производителите; да бъдат определени критериите за изпълнение на задълженията на пускащите на пазара пластмасови продукти за еднократна употреба и въвеждането на депозитната система с участието на самия бизнес.

Участниците в дискусията се обединиха около разбирането, че са необходими активни действия при преминаването към изчисляване на таксата за битови отпадъци на база на образуваното количество. Според бизнеса, това би бил мощен стимул за разделното събиране и ускорител на внедряване на депозитната система. За целта е нужно съдействието и активното включване на общините и определяне на критерии за разделното функциониране на ниво община.

Обект на обсъждане бяха и въпроси, свързани с Националната информационна система за отпадъците и създаването на работещи критерии за зелени обществени поръчки за използване на големите количества индустриални отпадъци. Министърът изтъкна, че МОСВ вече е предприело инициатива, зелените обществени поръчки да се подават и към Министерство на финансите и Министерство на икономиката и индустрията.

От Изпълнителната агенция по околна среда информираха, че въпреки трудностите при внедряването на Националната информационна система за отпадъци (НИСО), има видео уроци, качени онлайн отговори на въпроси, както и специалисти, които по телефона подпомагат бизнеса в задължението му да подава информация към системата. Агенцията постоянно работи по усъвършенстването на НИСО, като в момента върви и процедура по надграждането й.

Министър Попов увери участниците в дискусията, че МОСВ работи по всеки един от важните за тях проблеми, но разчита и на допълнителна експертиза и е винаги отворено за диалог. Министерството търси работещи решения на забавени от години процеси и разглежда отпадъците като ресурс, за който трябва да бъде създадено търсене и пазар.

Той обърна и специално внимание на предстоящото събитие CОP28 - конференция на ООН за изменението на климата, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември 2023 г. в Дубай, където България ще има свой павилион. Министър Попов покани бизнеса и неправителствения сектор да представят дейността си на него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.