1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мобилна станция на ИАОС извънредно мери качеството на въздуха в Разград

Мобилна станция на ИАОС извънредно мери качеството на въздуха в Разград

Тази сутрин, между 06:00 и 08:00 часа, станцията е отчела пикови концентрации на максимално еднократната стойност на сероводород

Мобилната автоматична станция (МАС) на Регионална лаборатория-Плевен към ИАОС измерва извънредно качеството на атмосферния въздух в гр. Разград. Станцията е разположена на ул. „Камчия“ № 1 в града, като започна работа на 8 август и ще осъществи непрекъснати измервания до 28 август включително. Тя измерва всички нормативно определени атмосферни замърсители - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, фини прахови частици 10 микрона), но е дооборудвана с анализатори за сероводород и амоняк.

Тази сутрин, между 06:00 и 08:00 часа, станцията е отчела пикови концентрации на максимално еднократната стойност на сероводород, която е 0,005 милиграма на кубичен метър. До настоящия момент средноденонощната норма, която е 0,003 милиграма на кубичен метър, не е превишавана. Това важи и за останалите следени атмосферни замърсители. От началото на август в инспекцията са постъпили 5 сигнала от жители на Разград за неприятни миризми, оприличени на фекалии.

Град Разград е включен в годишните графици на МАС на Регионалната лаборатория - Русе към ИАОС за контрол на качеството на атмосферния въздух. До момента са осъществени две измервания по план, представителни за пролетния и летния сезон. Това извънредно измерване е в резултат на поетия ангажимент на екоинспекцията пред местната власт във връзка с постъпила жалба за неприятни миризми през юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.