1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Модерна площадка за компостиране на растителни остатъци изгражда община Смолян

Модерна площадка за компостиране на растителни остатъци изгражда община Смолян

Съоръжението ще произвежда биотор

Модерна площадка за компостиране на растителни остатъци изгражда община Смолян. Изпълнител на строителните дейности е почистващата фирма "Титан Клинър". Съоръжението, което ще произвежда биотор, посредством естествено разлагане на остатъците от треви, шума и клони се намира на 8 км от областния град на мястото на стара кариера край село Турян с площ от 500 кв. м. По този начин община Смолян ще е сред първите в България, която изпълнява европейските изисквания за намаляване на биоразградимите отпадъци със 75%, които попадат в регионалните сметища, съобщи агенция КРОСС.

Ръководителят на проекта инж. Людмил Гочев обясни, че площадката ще повлияе изключително добре на екологията в общината, тъй като там ще се карат всички зелени остатъци, които в момента гният нерегламентирано в града и селата, създавайки предпоставки за развитие на болестотворни организми. По биологичен път зелената маса ще се разгражда при температура от 60 градуса без добавки на химически вещества или пък с някакви механизми. При тази температура ще се унищожават всички налични организми като акари или листни въшки, които са вредители по растителността. Получената биотор ще се използва за възстановяване на ерозирали и повредени терени и за наторяване на зелената система в града. Гражданите също ще могат да използват биоторта за наторяване на градините си с цел подобряване на плодородието.

"Всички световни стандарти за биоземеделие изискват ползване на подобна субстанция, затова биоторта ще е много полезна за фермерите, които искат да се занимават с екоземеделие, тъй като е много по-добра от животинските фекалий, които се използват масово от хората", подчерта инж. Гочев.

Той бе категоричен, че жителите на село Турян, както и смолянчани трябва да са спокойни, тъй като технологията е напълно безопасна, няма опасност от замърсяване, както и разнасяне на неприятни миризми. Освен това процесът е същият, който протича в горите при разграждане на горската биомаса. Площадката може да се използва безкрайно, тъй като няма капацитет, защо постоянно се получава биомаса, която се изземва.

Площадката е добре оградена, за да не се допуска както досега недобросъвестни гражфдани да изсипват строителни отпадъци. Ще се обособи и противопожарно депо с пожарогасители и инвентар. Подобна площадка, но на двойно по-голяма площ ще се изгради и в село Смилян. Там ще се компостират всички зелени отпадъци от горното поречие на река Арда.

Преди повече от година в Смолян бяха разположени 100 специализирани съда, в които гражданите да изхвърлят зелени и биоразградими остатъци от треви, клони, плодове и зеленчуци. Интересът към тях е много голям като постоянно има заявки за нови доставки по домовете. От началото на годината община Смолян предостави на "Титан Клинър" специална дробилка за клони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.