1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ бе осъдено да предостави информация от обсъжданията за "Натура"-зоните

МОСВ бе осъдено да предостави информация от обсъжданията за "Натура"-зоните

Протоколът трябва да бъде предоставен на екоорганизацията следващия понеделник

Снимка: nomtax.blogspot.com

Година и половина след като бяха определени българските зони за екомрежата "Натура 2000", министерството на околната среда бе осъдено да предостави на движение "Екогласност" протокол от заседание на съвета по биоразнообразие, при което бяха избрани част от зоните. Това е отсъдил тричленен състав на Върховния административен съд, съобщи БлуЛинк. Става дума за заседанието от ноември 2007 г., когато бяха гласувани зоните за местообитанията в екомрежата и с два гласа бе решено проектозоната "Рила Буфер" да отпадне. По този начин ВАС е потвърдил присъдата на софийския Административен съд, който е отменил решение на главния секретар на МОСВ Тамер Бейсимов да откаже достъп до протокола. Той трябва да бъде предоставен на екоорганизацията следващия понеделник (20 юни).

Първоинстанционният съд обосновано е заключил, че всеки има право на достъп до въпросната информация, е заявила прокурор Мария Каменска от Върховна административна прокуратура по време на съдебното заседание.

Според зам.-председателя на "Екогласност" Петър Пенчев огласяването на протокола ще допринесе за разкриване на лобитата, работили за "бетонирането" на планината. "Рила-буфер" е поясът около Национален парк "Рила", където попадат поощряваният от настоящото правителство курорт "Супер Боровец", проектът "Супер Паничище" под Седемте Рилски езера, проектът на Христо Ковачки за ски-курорт под вр. Мальовица, курорът "Бодрост" над Благоевград. Според Сдружение за дива природа "Балкани", което предложи зоната, без нея популацията на кафявата мечка в България не е достатъчно защитена. Екоорганизациите вече представиха това становище пред Европейската комисия. Въпреки това ЕК вече прие българския списък със зони в този му вид. Те ще могат да бъдат допълнени и разширени, в случай че се докаже важността им за биоразнообразието./dnevnik.bg

 

Етикети Натура 2000, МОСВ, ВАС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.