1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ няма да позволи застрояване на територията на парк "Странджа"

МОСВ няма да позволи застрояване на територията на парк "Странджа"

Снимка:

Това декларира министърът на околната среда и водите Искра Михайлова

Министерство на околната среда и водите няма да позволи застрояване на територията на Природен парк "Странджа". Това декларира неколкократно министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов бяха изслушани пред парламента по казуса "Странджа", след като съдът остави в действие Общия устройствен план на Царево, който позволява построяването отново на скандалния туристически комплекс "Златна перла" в близост до с. Варвара, както и и на още десетки хиляди легла в природен парк "Странджа" без екологична оценка. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Обясненията на министрите за казуса със съдебното решение следваха линията "оттеглихме възраженията си срещу плана за Царево, за да приключи съдебната сага".

Дадохме възможност на съда да разреши застрояването на парка, за да можем да го спрем


"До момента до произнасянето на съда нямахме възможност да предприемем каквито и да е действия, изготвяне на екологична оценка или каквито и да е действие. Финализирането на сагата позволява на всички институции да предприемат последващи мерки", каза екоминистърът. "Сагата с обжалването приключи. Тя ни дава възможност да предприемем действия - промяна на плана и екологична оценка" - така Михайлова отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов какво е наложило смяна на 180 градуса на позицията на министерството по съдебния казус. Според Михайлова целта на маневрата била именно да се прекрати делото, "да има окончателно решение, което да позволи да бъдат предприети последващи мерки и действия". На практика обаче ВАС узакони плана на Царево, който позволява значителни строежи на територията на природния парк.

Действията ни са гаранция срещу презастрояването

"Министерство на околната среда и водите няма да позволи застрояване на територията на природен парк Странджа", повтори Михайлова. "Гаранция за това са действията на министерството за изменение на общия устройствен план и за изработване на нова екологична оценка, която да отговаря на всички изисквания", опита се да убеди тя депутатите. Дебатите бяха предавани пряко по БНТ и БНР.

Министър Терзиева съобщи, че вчера е разпоредила да започне процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк "Странджа". 

"Непрекъснато през последните 8 месеца проблемите на българското Черноморие са на вниманието на МОСВ. Завършен е проект за картиране. Правят се карти, които предстоят да бъдат включени в кадастъра", похвали действията на ведомството си ресорният министър. 

Министърът на регионалното развитие пък напомни, че трябва да има общ устройствен план за всяка част от територията на държавата, за да не се правят разрешителни на парче. 

Плановете за всички черноморски общини са на етап обсъждане

"Държа списък с всички общи устройствени планове, които се разработват по черноморски общини. Всички те са на етап обсъждане. Трябва да имаме предвид, че когато спираме строителството, се спира и инвестиционното проектиране на практика", добави министър Терзиева. 

"Общо 44 общини нямат задания за проектиране на устройствени планове. Министерство на инвестиционното проектиране пое ангажимент да организира общините да изпълнят тази своя задача", включи се и министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.