1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ спира временно работата по депата и водните проекти на общините

МОСВ спира временно работата по депата и водните проекти на общините

Спирането ще продължи до приключването на текущата ревизия на всички сключени договори

Министерството на околната среда е започнало ревизия на всички сключени договори за водни проекти и депа за отпадъци по Оперативна програма "Околна среда", поради което общините-бенефициенти трябва временно да спрат обществените поръчки и избора на изпълнители по проектите, съобщи министерството. Онези общини, които продължат да се договарят изпълнители, рискуват европейските парите по договорите да не им бъдат изплатени, уточни ведомството.

Мярката на екоминистерството ще засегне изпълнението на проекти по приоритетна ос 1 (пречиствателни станции, ВиК-мрежи) и приоритетна ос 2 (строителство на нови регионални депа, закриване и рекултивация на стари) на оперативната програма. Спирането ще продължи до приключването на текущата ревизия на всички сключени договори за строителство и техническа помощ по двете приоритетни оси, които възлизат на 683.85 млн. лв.

Досега за водни проекти са били подписани 157 договора със 115 общини за безвъзмездно финансиране на техническа помощ, които са в размер на 154 млн. лв. Други 29 договора за строителство на водни обекти, сключени с 28 общини, възлизат на над 511 млн. лева. По отношение на депата за боклук 33 общини са договорили с МОСВ 20 млн. лв. помощ по ОПОС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.