1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ започна наблюдение за качеството на водите на река Дунав

МОСВ започна наблюдение за качеството на водите на река Дунав

Измерените показатели са със стойности, характерни за реката в българския участък

Министерство на околната среда и водите, чрез регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда започна наблюдение за качеството на водите на река Дунав в българския участък. Наблюдението е част от мерките по системата за действие при аварийно замърсяване на река Дунав, която МОСВ незабавно приведе в действие след аварията в завода за алуминий в град Айка в Западна Унгария.

Екип от Регионална лаборатория – Монтана, със съдействието на катер към база гранично-полицейски кораби – Видин, извърши пробонабиране на шест броя водни проби от реката, от които три при км 845.5 (устие на река Тимок) – ляв бряг, талвег и десен бряг, и три при км 833.7 (с. Ново село) – ляв бряг, талвег и десен бряг.  Взет е и седимент и водна проба от км 833.7 (с. Ново село) за последващ анализ на естествени и техногенни радионуклиди.

Екипът извърши експресен анализ на място по показатели: активна реакция /рН/, температура на водата, наситеност на кислород и електропроводимост. Измерените показатели са със стойности, характерни за река Дунав в българския участък.

В Регионална лаборатория – Монтана, ще бъде извършен анализ на взетите водни проби за наличие на тежки метали /манган, кадмий, олово, арсен, мед, никел, цинк, общ хром, натрий, калий, живак, алуминий/. Ще бъдат извършени и изпитвания по следните физикохимични характеристики: нитрати (като азот нитратен), ортофосфати, сулфати, хлориди, желязо, цианиди, амоняк (като азот амониев), нитрити (като азот нитритен) и обща алкалност. Лабораторията ще проведе анализ на водна проба и седимент по показател естествени и техногенни радионуклиди.

Регионална лаборатория – Враца ще извърши радиологични анализи на пробите по показатели алфа- и бета- активност.

Въпреки ниската степен на риск Министерство на околната среда и водите ще продължи да извършва наблюдение на водите река Дунав в българския участък и през следващите дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.