1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мрежа от сензори предупреждава за промишлени замърсявания по река Дунав

Мрежа от сензори предупреждава за промишлени замърсявания по река Дунав

Технологията е разработена по проекта REACT

Интеграционна система ще предупреждава в реално време за промишлени замърсявания в българо-румънския участък на река Дунав от началото на следващата година. Това стана ясно по време на работна среща в Силистренската община, предаде Дарик радио.

Технологията е разработена по проект REACT от научноизследователските институти по електроника, промишлена екология и газови турбини в Букурещ, в партньорство с Русенския университет и Асоциацията на Дунавските общини „Дунав”.  Близо 1 млн. евро са вложени в дейности чрез програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., като малко над 800 000 евро са осигурени от Европейски фонд за регионално развитие.

Предстои разполагане на мрежа от сензори в седем регионални центъра и най-малко 35 пункта, определени като „горещи точки”, с риск от промишлено замърсяване в трансграничния регион. Чрез измервания и предаване на данните в реално време ще се извършва непрекъснат контрол на качеството на въздуха и водата, който ще допълва информацията от съществуващата мрежа за мониторинг на околната среда.

Справката ще попада първо в националните агенции по опазване на околната среда, после при местните власти и службите за защита на населението. Разработен е и план за общи действия при извънредни ситуации.

Проектът обхваща шест румънски окръга - Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и седем области в България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.