1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МЗХ закъснява с възстановяването на речните корита

МЗХ закъснява с възстановяването на речните корита

До края на годината „Напоителни системи“ ЕАД трябва да направи корекции на 20 отсечки по поречията на реките Струма и Места

Вместо в началото на лятото Министерството на земеделието и храните задейства процедурите по възстановяването на речните корита на Струма и Места едва в средата на септември, преди есенните дъждове. Това се разбира от публикуваната на 13 септември обява за възлагане на изпълнението чрез пряко договаряне, качена на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки, пише investor.bg.

В началото на годината междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет утвърди извънредни средства от близо 4 млн. лв. за укрепване на речните корита, които бяха разрушени при наводненията от последните няколко години.

Без да се уточнява защо поръчката не е възложена още през лятото, когато пълноводието на реките е най-слабо и няма да пречи на строителните дейности, министерството използва кратките процедури за пряко договаряне по Закона за обществените поръчки, като възлага изпълнението на дейностите на държавната компания „Напоителни системи“ ЕАД.

До края на годината компанията трябва да направи корекции на 20 отсечки по поречията на реките Струма и Места с обща дължина от близо 5 километра плюс възстановяване на някои напоителни съоръжения в близост до София и други райони на страната.

От „Напоителни системи“ уверяват, че при суха есен ще успеят да завършат строителните дейности в указания срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.