1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 29 август отбелязваме Европейска нощ на прилепите

На 29 август отбелязваме Европейска нощ на прилепите

В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички са насекомоядни

Европейската нощ на прилепите се отбелязва годишно в над 30 страни по света. Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS) е в сила за България от 1999 година.

Прилепите са дребни животни от клас Бозайници. Отличителната черта за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са единствените бозайници, които са способни да летят активно, макар че някои видове могат да прелитат на кратки разстояния. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят, са вредители в селското стопанство. В градски условия помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде около 1200 комара за един час.

Прилепите са една от най-широко разпространените групи бозайници. Способността да летят е спомогнала на "разселването им" в различни части на планетата. Те обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка и някои отдалечени острови. Прилепите са се приспособили към най-разнообразен начин на живот и заемат изключително разнообразни екологични ниши.

Единадесет деца и младежи на възраст от 5 до 14 години посетиха РИОСВ - Хасково на 29 август по случай Европейската нощ на прилепа. Те се запознаха с интересни факти за тайнственото животно, изгледаха презентация на СЦДЖ – Стара Загора за лечението на ранени екземпляри, рисуваха, направиха маски на прилепи. На финала всички взеха активно участие във викторина по темата, за което спечелиха много награди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.