1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На Международния технически панаир в Пловдив зелената икономика става безспорен лидер

На Международния технически панаир в Пловдив зелената икономика става безспорен лидер

Снимка:

Инициативата Ден на зелената енергия разширява мащабите си

Зелената икономика става безспорен лидер в най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа – Международния технически панаир в Пловдив, съобщиха от панаира.

Инициативата Ден на зелената енергия, която се проведе за първи път в неговото миналогодишно издание, сега разширява мащабите си. На ЕСЕН 2012 са планирани няколко прояви, свързани с този перспективен отрасъл. Енергийна агенция – Пловдив, Асоциацията на българските енергийни агенции и Международен панаир Пловдив са партньори в предстоящите Дни на зелената енергия.

Те ще са част от програмата на Международната изложба за енергетика и екология „Енеко“ - една от десетте изложби в рамките на Техническия панаир, който се организира в дните между 24 и 29 септември. Тази година „Енеко“ ще бъде с много по-силно чуждестранно присъствие, като до момента вече са се включили компании от 7 държави.

Кръгла маса „Енергийно обновяване на българските домове“ ще се състои на 26 септември. След дискусиите ще бъдат наградени победителите в състезанието по пестене на енергия. На 28 септември общини и фирми ще представят свои проекти за подобряване на мобилността в градовете и бизнес зоните.

Конференцията „Зелена енергия, околна среда, климат и зелена икономика“ е насрочена за 27 септември. Отново ще бъдат връчени награди на националните победители във ВЕИ Шампионска лига в две категории - „Биомаса“ и „Соларна лига“. Призовете са поощрение за общини и компании, работещи в областта на възобновяемите енергийни източници. Идеята на тази европейска инициатива е да улесни адаптирането към променящата се енергийна ситуация. ВЕИ Шампионската лига обхваща 3500 селища с население от 60 млн. жители от 7 европейски държави, сред които и България.

Очаква се интересът към Дните на зелената енергия на ЕСЕН 2012 да бъде много голям след успешния дебют миналата година. Тогава на зелената икономика, технологиите за нейното развитие и новите изделия в тази област бяха посветени експозициите на голяма част от участниците в панаира. Те получиха и най-много златни медали в традиционния конкурс за иновативни продукти.

Акцентът върху зелената икономика е и една от причините за засиления интерес на чужди фирми към ЕСЕН 2012. Вече са заявили участие компании от 19 държави, а прогнозата е да се съберат представители на бизнеса от над 30 страни, работещи в сферата на машиностроенето, строителството, екологията и енергетиката, управлението на водите, химията, минната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване, електрониката и електротехниката, информационните технологии, автомобилното производство.

Международен панаир Пловдив отново предлага на изложителите бонуси и отстъпки в цените за наемане на експозиционни площи като продължение на антикризисната програма в подкрепа на бизнеса, която стартира през 2009 година. Така се дава възможност малки и средни фирми също да се представят на най-голямата изложбена проява в България. Очаква се тазгодишният Есенен панаир да посрещне около 100 000 посетители от близо 20 държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.