1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1800 дка нови гори ще бъдат създадени на територията на Югозападното държавно предприятие

Над 1800 дка нови гори ще бъдат създадени на територията на Югозападното държавно предприятие

Снимка:

Осигурени са 1 милион и 300 хиляди фиданки

Над 1800 декара нови гори ще бъдат създадени на територията на Югозападното държавно предприятие. Това е с една трета повече в сравнение с миналата година.

Заради топлото време залесяването започва по-рано от предвиденото. Десетки безработни, регистрирани в Бюрата по труда ще бъдат наети в процеса по създаване на нови горски площи, каза Снежана Паскалева - експерт във "Връзки с обществеността", цитирана от БНР.

"По-големи залесявания се предвиждат в районите на Държавно ловно стопанство Осогово-Кюстендил и държавните горски стопанства в Дупница, Радомир, Елешница, Места, Благоевград, София, Етрополе и Пирдоп. Тази година усилията на ръководния екип на Югозападното държавно предприятие са насочени приоритетно към по-бързо възстановяване на засегнатите от пожари изсъхнали горски територии. За това 34 на сто от предвидените залесявания са върху освободени терени след пожар, а 26% върху почистени и подготвени площи и след проведени задължителни санитарни сечи, уточни
Паскалева.

1 милион и 300 хиляди фиданки са осигурени за залесяването в Югозападното държавно предприятие, като 700 хиляди са иглолистни - основно бял и черен бор.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.