1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 2/3 от европейците приемат изменението на климата за много сериозен проблем

Над 2/3 от европейците приемат изменението на климата за много сериозен проблем

Снимка:

Това показва публикувано проучване на Евробарометър

Над две трети от европейците приемат изменението на климата за много сериозен проблем, а почти 80 на сто са на мнение, че предприемането на мерки за предотвратяването му може да даде тласък на икономиката и на създаването на работни места. Това показва публикувано проучване на Евробарометър, цитирано от БТА.

Според допитването, извършено през юни, европейската общественост е по-загрижена за измененията на климата в сравнение с 2009 г., а климатичните промени предизвикват по-голямо безпокойство дори от икономическата ситуация. Според данните, в страните от ЕС е широко разпространено очакването към средата на този век Европейският съюз да се превърне в щадящо климата общество с ниски въглеродни емисии.

Еврокомисарят за действията в областта на климата Кони Хедегор коментира, че мнозинството европейци изглежда очакват от водещите фигури в политиката и бизнеса незабавно да предприемат мерки за справяне с предизвикателствата, поставени от климатичните промени. Тя отбелязва, че над три четвърти от европейците определят повишаването на енергийната ефективност за средство за създаване на нови работни места. За нас в Европейската комисия това проучване е окуражителен знак да продължим да се борим за конкретни действия по отношение на изменението на климата, добавя комисарят, цитирана в съобщение на ЕК.

Резултатите от проучването показват също, че 68 процента от запитаните определят изменението на климата като много сериозен проблем (в сравнение с 64 на сто през 2009 г.). Общо 89 на сто виждат проблема като сериозен. По скала от 1 до 10, където 1 е най-ниската, а 10 - най-високата степен, сериозността на изменението на климата се оценява на 7,4.

Изменението на климата се приема за втората по важност задача, пред която е изправено човечеството, след бедността, глада и недостига на питейна вода. Всеки пети от запитаните е на мнение, че изменението на климата е най-сериозният проблем. Общо 51 на сто са посочили, че то е най-сериозният или един от най-сериозните проблеми, докато 45 процента дават същия отговор за икономическата ситуация.

Преобладава мнението, че с отговорността за действията по отношение изменението на климата трябва да се ангажират предимно правителствата на отделните държави, Европейският съюз и ръководителите на предприятия. Само 21 на сто са заявили, че се чувстват лично отговорни, а други 23 процента са казали, че всички, включително и те самите, носят колективна отговорност.

Над половината от участниците в допитването са посочили, че през последните шест месеца са предприели някакви действия за борба с изменението на климата, например с намаляването на обема на битовите отпадъци или с тяхното рециклиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.