1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 400 компании премахват вредните хладилни газове

Над 400 компании премахват вредните хладилни газове

Вместо тях ще бъдат използвани естествени хладилни агенти

Над 400 компании, между които Tesco, Coca-Cola, Kraft и Nestle планират да прекратят използването на хидрофлуорокарбони (HFCs) от 2015 г., съобщава Ройтерс. Решението за това бе взето на глобален форум на компании за потребителски стоки, провеждащ се в Париж.

Хидрофлуорокарбоните (HFCs), които се използват в хладилната техника, представляват парникови газове, за които се смята, че допринасят за глобалното затопляне. Според Американската агенция за защита на околната среда, търговската хладилна техника е вторият най-голям емитент на HFCs след климатиците.

Членовете на форума, над 400 производители на потребителски стоки с общи приходи, възлизащи на повече от 2.8 трилиона долара, ще премахнат HFCs, замествайки ги с естествени хладилни агенти. Според оценки на ООН, ако не се вземат мерки емисиите от HFCs ще се утроят от 0.4 млрд. тона през 2002 г. на 1.2 млрд. тона през 2015 г.

„Днес в нашия сектор съществуват технологии, с чиято помощ можем значително да намалим директните и индиректните емисии от хладилната техника, която ползваме,” заявиха главният изпълнителен директор на Coca-Cola  Мухтар Кент и шефът на Carrefour Ларс Олофсон.

От екологичната организация Greenpeace заявиха, че тази мярка ще сложи началото на голяма промяна в индустрията. „Очакваме всяка от тези компании да приеме график за цялостно премахване на HFCs до 2015 г.,” заяви Ейми Ларкин, директор стратегии на Greenpeace.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.