1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НАСА: Езерата на Земята се затоплят

НАСА: Езерата на Земята се затоплят

Изследователите установили, че най-голямата и най-последователна в затоплянето си зона е северната част на Европа

Най-големите езера на Земята са се затоплили през последните 25 години в отговор на промените в климата, според Американската аерокосмическа агенция в първото й глобално изследване от този вид, предава АФП, цитирана от  bgnes.com. Учените Филип Шнайдер и Саймън Хуук от лабораторията на НАСА Jet Propulsion в Пасадена, Калифорния са използвали спътникови данни за измерване на температурата на повърхността на 167 езера по света.

"Те съобщават за средно затопляне с 0.81 градуса Фаренхайт за десетилетие, като при някои езера затоплянето достига до 1.8 градуса по Фаренхайт за същия период", отбелязва агенцията в съобщение. Резултатите са в съзвучие с очакваните промени, свързани с глобалното затопляне, посочват от НАСА.

Изследователите установили, че най-голямата и най-последователна в затоплянето си зона е северната част на Европа. Темповете на повишаване на градусите са малко по-бавни в южната част на континента, около Черно и Каспийско море и в Казахстан.

"Анализът ни предоставя нова, независима информация за оценка на въздействието на климатичните промени върху земната повърхност по света", заявява Шнайдер, водещ автор на изследването, публикувано тази седмица в списание Geophysical Research Letters.

"Резултатите имат въздействия върху езерните екосистеми, които могат да бъдат неблагоприятно засегнати от дори леки промени в температурата на водата", според изследователите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.