1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Насрочиха обществената дискусия за шистовия газ в Добрич

Насрочиха обществената дискусия за шистовия газ в Добрич

На 23 януари ще се съберат НПО, представители на МИЕТ, кметове на общини, граждански обединения

На 23 януари (понеделник) в Добрич ще се проведе среща, свързана с проучванията и добива на шистов газ в Североизточна България. Дискусията е инициирана от областния управител Желязко Желязков. За участие в нея са поканени представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, народни представители от Добрички избирателен район, кметовете на осемте общини, представители на Гражданската инициатива срещу шистовия газ, журналисти.

Дадените от МС разрешения за проучване и добив на шистов газ в Добруджа за периода април 2009 – юни 2011 г. предизвикаха остра обществена реакция в добруджанските общини. Създадените граждански обединения надигнаха глас за повече яснота и прозрачност при даването на концесии.

Исканията на протестиращите по митинги и шествия се обобщават в няколко пункта: налагане на мораториум върху използването на технологията „хидравличен удар“, която предвижда инжектиране под налягане на отровни химични съединения на голяма дълбочина; приемане от Народното събрание на Закон (до 31 януари 2012 г.), с който се забранява използването на тази технология на територията на България; огласяване и публичен достъп до информацията за работните програми на американските и руски фирми, получили концесии. Изпратени са декларации до Народното събрание и министър-председателя със събраната информация и исканията на природозащитниците.

Областният управител Желязко Желязков изрази надежда, че ще се проведе ефективна и полезна дискусия, на която ще бъдат изслушани експертните мнения на специалистите и позицията на гражданските организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.