1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националната площ на влажните зони с международно значение достигна близо 50 000 хектара

Националната площ на влажните зони с международно значение достигна близо 50 000 хектара

Снимка:

Рамсарските места по река Дунав – Комплекс Беленски острови и остров Ибиша, са с увеличена площ

Площта на две Рамсарски места по река Дунав – Комплекс Беленски острови и остров Ибиша, бе увеличена благодарение на събраната и обновена информация за тези зони. С това националната площ на влажните зони с международно значение достигна близо 50 000 хектара.  

Площта на Рамсарското място Комплекс Беленски острови нарасна до 18 330 ха с включване на допълнителни острови и земеделски площи покрай река Дунав. Мястото се формира от най – големия дунавски остров в България – Персин и девет по-малки острова, характеризиращи се със сладководни блата, сезонно заливани крайречни гори и обширни селскостопански земи и територии. Тук се срещат някои изключително редки видове растения като бялата водна лилия и четирилистното разковниче, както и световно застрашени видове птици като къдроглавия пеликан, големият креслив орел и водното шаварче. В началото на 2000 г. мащабните проекти за възстановяване на влажните зони на остров Персин бяха завършени успешно и мястото мигновено привлече към гнездене редица видове водолюбиви птици. С добавянето на новите територии Комплекс Беленски острови е най–голямото по площ Рамсарско място в България.

В северозападната част на страната, по поречието на река Дунав, се намира друг обект на опазване от Рамсарската конвенция - остров Ибиша. Неговата нова площ достигна 3364 ха. Към територията са добавени няколко острова, както и земеделски и обработваеми площи. Остров Ибиша е от изключително значение за опазване на различни видове земноводни, влечуги и бозайници, както и застрашени и защитени видове птици, като къдроглавия пеликан,  малкия корморан и червеногушата гъска. Самият остров е покрит с крайречна гора от заливен тип, представена от тополи, върби и др.

Българско дружество за защита на птиците от дълги години работи по опазването на всичките 11 на брой Рамсарски места в България – Атанасовско езеро, Комплекс Беленски острови, Дуранкулашко езеро, остров Ибиша, местността „Пода“, Поморийско езеро, Комплекс Ропотамо, Шабленско езеро, езеро Вая, Сребърна и карстов комплекс Драгоманско блато.

Рамсарската конвенция е международно споразумение, сключено на 2 февруари 1971 г. в иранския град Рамсар. Основната й цел е опазване на влажните зони с международно значение за биоразнообразието.   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.