1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-добрите 50 фотографии от кампанията „Гледки за споделяне“ бяха представи на изложба

Най-добрите 50 фотографии от кампанията „Гледки за споделяне“ бяха представи на изложба

Според министъра на околната среда и водите Юлиян Попов са необходими законодателни мерки в защита на ландшафта и красивите гледки

С изложба на 50-те най-добри фотографии завърши кампанията "Гледки за споделяне", осъществена под егидата на МОСВ. За нея бяха изпратени над 400 фотографии на красиви места в България от над 160 читатели на "24 часа", а министърът на околната среда и водите Юлиян Попов връчи отличията на най-добрите.

Според министър Попов тази изложба има две измерения – едното е вдъхновяващо и въодушевяващо и е свързано с България, която е наистина красива страна с невероятни гледки. Второто е ангажиментът на българските институции тази природна среда да бъде опазена.

julian-popov-gledki-nagradi

Българските граждани стават все по-чувствителни към качеството на живот и все повече гледат и ценят природата и природните гледки. Според министър Попов в българското законодателство се говори за ландшафта, но никой все още не е дал сила и власт на хората и институциите да го опазват – нещо, което може да стане с приемане на специално законодателство в негова защита.

Бих снимал още красиви кадри в България, защото те са много и най-важното е да ги показваме. Ако останат само в устройствата, нямат такава стойност, както ако ги видят много хора, казва Николай Шабарков, който е снимал паневритмията до езерото Бъбрека и спечели една от петте големи награди.

11-годишната Мария Георгиева, която е най-малкият участник в конкурса, е снимала изгрева от любимото си място – Ахтопол. “Ненапразно го наричат града на любовта, тъй като е магично място, което всеки трябва да посети”, казва тя.

Конкурсът беше обявен в края на юли. Най-хубавите “Гледки за споделяне” видяха стотици хиляди хора в Интернет, а скоро ще намерят път към още почитатели на българската природа на различни места в София и цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.