1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

През следващите 2 дни нивата на реките от Черноморския басейн ще останат без промяна

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) до вторник не се очакват валежи. За това информираха от Министерството на околната среда и водите.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Повишенията на нивата в средното течение на река Марица са вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества на долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), средното и долното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води е водното количество на р. Черни Вит (Дунавски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 18 см до + 16см
Черноморски басейн: незначителни колебания до + 5 см или без изменение
Източнобеломорски басейн: колебания от - 12 см до + 17 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 5 см до + 6см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 20, 21 и 22.12. ще бъдат под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 20, 21 и 22.12., че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23.12 ще бъде около средно многогодишната стойност. Нивата бавно ще се понижават.
Черноморски басейн: Днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без изменение.
Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни речните нива на реките ще останат без съществена промяна. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейните на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда , че водните количества ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без съществено изменение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.