1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

Водните количества на реките в по-голямата част от страна са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да има съществени валежи, а за понеделник и вторник има малка вероятност за изолирани краткотрайни валежи. За тово предупредиха от пресцентъра на Министерството по околната среда и водител
През денонощието от 8 ч. на 1 до 8 ч. на 2 април речните нива в почти цялата страна са продължили да се понижават или са останали непроменени. Водните количества на реките в по-голямата част от страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър – при гр. Нови Искър, Черни Вит при с. Вит, Осъм при гр. Троян и Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), Врана при Кочово, Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и в горното и средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 37 см до + 27 см
Черноморски басейн: понижения с до - 10 см
Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 12 см до + 9 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес са възможни краткотрайни, незначителни повишения в горните течения на наблюдаваните реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водното количество в долното течение на реката днес и утре ще бъде около и над средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 3, 4 и 5 април ще бъдат около средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 3, 4, 5 и 6 април водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. През следващите 3-4 дни нивата ще продължат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: днес и през следващите два дни нивата на реките в басейна ще продължават до се понижават или ще останат без съществени изменения.
Източнобеломорски басейн: днес са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива в горното течение на р. Тунджа, по родопските притоци на р. Марица и в горното течение на р. Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: Днес са възможни краткотрайни, незначителни повишения във водосборите на реките Места и Струма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.