1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Необходими са подновени усилия за превенция с цел намаляване на все по-големите рискове от горски пожари в бъдеще

Необходими са подновени усилия за превенция с цел намаляване на все по-големите рискове от горски пожари в бъдеще

Днес Европейската комисия публикува своя годишен доклад за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2017 г.

В последния доклад на Комисията относно горските пожари е показана необходимостта от справяне с изменението на климата, „за да завещаем на следващите поколения една по-чиста планета“, както изтъкна председателят Жан-Клод Юнкер в последната си реч за състоянието на Съюза, и призова за по-строги мерки за предотвратяване на пожарите.

Днес Европейската комисия публикува своя годишен доклад за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2017 г. В него се посочва, че през миналата година в горски пожари са унищожени над 1,2 милиона хектара гори и земи в Европа — повече от общата площ на Кипър. Те отнеха също живота на 127 граждани и огнеборци и причиниха икономически щети, оценявани на 10 милиарда евро.

Кармену Вела, комисар по въпросите на околната среда, заяви: Екстремните метеорологични условия – дълготрайните суши и горещини – усилват горските пожари и затрудняват гасенето им. Повече от 90 % от всички горски пожари са предизвикани от човешка дейност, поради което ЕС работи съвместно с държавите членки за превенцията и прави необходимото гражданите и лицата, вземащи решения, да са по-осведомени за рисковете от горски пожари. Трябва също да инвестираме много повече в управлението на горите, за да се гарантират най-добрите практики в целия ЕС. Лятото на 2018 г. отново ни показа колко много работа предстои да бъде свършена по превенцията, а Европа трябва да остане начело в борбата срещу изменението на климата.

Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център (СИЦ), заяви: Учените от СИЦ непрекъснато наблюдават горските пожари в Европа чрез Европейската информационна система за горските пожари. Данните от последните няколко години показват, че броят и силата на пожарите се увеличават. Гордея се, че благодарение на събирането и анализирането на тези данни СИЦ ни помага да разберем по-добре промените, а властите в държавите членки могат да подобрят готовността за предотвратяване на пожарите и борбата с тях.
Европа е изправена пред повече и по-сериозни пожари.
В последния доклад е показана явна тенденция към удължаване на сезоните на пожари в сравнение с предходните години, като пожарите сега избухват дълго след сухите и горещи летни месеци (юли-септември). През 2017 г. най-критичните месеци са били юни и октомври, когато смъртоносни пожари се разпростряха из Португалия и Северна Испания.

Средиземноморският регион остава най-засегнатата зона. Необичайно сухото лято в Централна и Северна Европа обаче наскоро благоприятства големи пожари в страни като Швеция, Германия и Полша, в които това обикновено се случва много рядко.
И накрая, през 2017 г. над 25 % от общата изгоряла площ се е намирала в мрежата „Натура 2000“, поради което са необходими повече усилия на държавите от ЕС за възстановяването и управлението на защитените местообитания и техните екосистемни услуги, включително с оглед на предотвратяването на горските пожари.
Горските пожари могат да бъдат избегнати

Както през изминалите години, през 2017 г. повечето горски пожари са били причинени от човешка дейност. Неустойчивите практики за управление на горите, влошаването на състоянието на екосистемите, както и засаждането на много запалими горски дървесни видове улесняват възникването на пожари и благоприятстват разпространението им.
Пожарната безопасност е от възлово значение за борбата с горските пожари. Адекватното управление на горите и практиките за земеползване могат да намалят рисковете от пожари и да повишат устойчивостта на горите срещу тях. Осен това в доклада се показва, че повишаването на осведомеността и обучението на местните общности, създателите на политики и заинтересованите страни ще повиши тяхната подготвеност.

Държавите членки и институциите на ЕС следва да продължават да работят ръка за ръка, като предоставят насоки за това как да се действа при горски пожари и как да повишим устойчивостта си въз основа на националния опит и най-добрите практики.
Подкрепа от ЕС през летния сезон на горски пожари през 2018 г.

През 2018 г. Механизмът на ЕС за гражданска защита беше активиран 5 пъти, за да се реагира на горските пожари в Европа. Значителна подкрепа бе предоставена на нуждаещите се страни, а именно на Швеция и Гърция. През това лято бяха мобилизирани общо 15 самолета, 6 хеликоптера и над 400 пожарникари и екипажи. Европейският съюз финансира транспортни разходи от 1,6 милиона евро за мобилизирането на подкрепа за засегнатите държави. Освен това по искане на държавите членки бяха изготвени повече от 139 сателитни карти на горски пожари в рамките на програмата „Коперник“. Освен това в Португалия се проведе мисия за превенция и подготовка, предназначена да укрепи капацитета на страната да се справя с горските пожари.

Укрепване на капацитета за реагиране на ЕС в областта на гражданската защита

Комисията предложи да бъде укрепен европейският капацитет за гражданска защита чрез rescEU, така че при появата на едновременни бедствия държавите членки да бъдат по-добре подготвени. rescEU се основава на два основни стълба: превенция и готовност, както и по-голям капацитет за реагиране, включително създаване на европейски резервен капацитет, който да действа като предпазна мрежа, когато националните капацитети са претоварени. Предложението за rescEU е централна част от програмата на председателя Юнкер „Европа, която закриля“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.