1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Нестле": Търгуването с вода е ключът към изхранването на света

"Нестле": Търгуването с вода е ключът към изхранването на света

Има вероятност най-ценният ресурс на Земята да се изчерпа още преди да свършат запасите от петрол

Ако водата стане борсова стока и започне да се търгува като останалите суровини, може да се предотврати нейният недостиг, каза пред Ройтерс Питър Брабек, главен изпълнителен директор на "Нестле". Според него има вероятност най-ценният ресурс на Земята да се изчерпа още преди да свършат запасите от петрол.

На академична среща в Женева Питър Брабек говори за предизвикателствата, свързани с доставянето на вода, храна и енергия на световното население. Очаква се то да достигне 10 млрд. души, според доклад на ООН от миналата седмица. Аргументите на Брабек бяха продължение на идеите, обсъждани на Световния икономически форум, който се проведе в Давос по-рано тази година.

Основната теза, подкрепена на форума беше, че не трябва да се позволи биогоривата да погълнат останалите запаси от ценния ресурс. В Давос Бабек каза, че "без храна за гориво" ще реши проблема с повишаването на цените на храните.

"Първото решение, което трябва да вземем, е да не се жертва храна за гориво", каза той. И добави, че дори биогоривата от второ поколение не са отговор. Те се добиват от нехранителни суровини. Според него обаче е невъзможно да се произведе количеството биомаса, което амбициозните правителства очакват.

По повод увеличението на цените на горивата от април Брабек добави: "Виждате какво се случва, когато търсенето расте. Пазарът реагира и хората започват да използват горивата по-ефективно. Единственото нещо, което не се променя е цената на водата."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.