1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Таксата битови отпадъци зависи от общините

Нона Караджова: Таксата битови отпадъци зависи от общините

Снимка:

До 2020 година България си поставя за цел минимум 20% от строителните отпадъци да бъдат третирани

Много относително е дали ще скочи или няма да скочи такса смет. Това заяви в интервю за сутрешния блок на БНТ „Денят започва" министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Таксата битови отпадъци зависи от общините, заяви тя.

Министър Караджова каза, че ще бъде изградена инсталация за третиране на строителни отпадъци. До 2020 година България си поставя за цел минимум 20% от тези отпадъци да бъдат третирани, а не да се изхвърлят свободно в околната среда.

„Фактът, че няма кантари на голяма част от сметищата, не е ясно колко са отпадъците, а от там не ми е ясно как общините си определят такса смет", заяви Нона Караджова.

„Най-доброто, което се направи през последните 20 години от Столична община за битовите отпадъци е, че тя започна през 2007 година проучване за строителство на ново депо. Правилната и добрата стъпка, която вече има резултати вече беше направена. Мога само да поздравя Столична община", категорична бе министър Караджова. Тя уточни, че до септември - октомври се очаква да се одобри от Еврокомисията и вторият етап от строителството на депото. Министърът заяви още, че проблеми няма с боклуците в София и в момента столицата е чиста.

Във връзка с пречиствателните станции, които министър Плевнелиев определи като ахилесовата пета на българското Черноморие, Нона Караджова заяви, че това е една от програмите, по които нейното ведомство работи усилено.

„За по-малко от две години е разплатено строителството на пречиствателни станции за над 350 млн. лв.", каза тя и добави, че са въведени в експлоатация над 15 станции. „А това означава по-чиста вода в нашите реки, повече риба, както и нови работни места". Оказваме максимално съдействие на кметове, каза още министърът на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.